trzy awokado |
trzy pomarańcze |
śmietanka |
cytryna |
natka pietruszki |
sól i pieprz |
Sposób przygotowania:
– wszystkie produkty dokładnie umyj
– wyciśnij sok z pomarańczy i z cytryny
– pokrój awokado na małe kawałki
– posiekaj natkę pietruszki (wystarczy trochę…)
– dodaj śmietankę (100 ml – wyjdzie koktajl, gdy dodasz więcej śmietanki będzie bardziej śmietanowy…mus ;]; ja osobiście trzymałam się przepisu, ale śmiało możesz zastąpić śmietankę jogurtem naturalnym – zawsze to zdrowiej ;)) aha…i wlało mi się więcej śmietanki, więc miałam mussssss )
– dodaj nieco soli i pieprzu
– wszystko zmiksuj 🙂
…to PEstka 😉
Ok. Zrobione? Zjedzone/ wypite? To teraz dowiedz się ile wartościowych produktów przyjęłaś ;))
POMARAŃCZE
zawierają:
– witaminę C
– beta- karoten
– wodę
– witaminy z grupy B
– błonnik
CYTRYNA
zawiera:
– beta-karoten
– witaminy z grupy B
– witaminy z grupy E
– potas
– magnez
– sód
– żelazo
– terpeny (pobuszają wydzielanie śliny)
AWOKADO
jest bardzo kaloryczne, ale przy tym bardzo zdrowe!
zawiera:
– kwas oleinowy (obniża poziom cholesterolu)
– potas
– witaminy C,E,A,B
– likopen
– luteinę
NATKA PIETRUSZKI
zawiera:
– beta- karoten
– witaminę C
– żelazo
– witaminy z grupy E
– kwas foliowy
– magnez
– wapń
– potas
– fosfor
– cynk
– miedź
– mangan
ŚMIETANKA
– dużo kalorii, dużo tłuszczu! lepiej zastąpić ją jogurtem naturalnym 😉 chociaż wiadomo, że raz na jakiś czas – nie zaszkodzi
SÓL
szczypta ;]
plusy:
– podnosi walory smakowe potraw
– dobrze wpływa na gospodarkę wodno-elektrolitową
PIEPRZ
plusy:
– podnosi walory smakowe potraw
– pobudza wydzielanie soku żołądkowego
– obniża ciśnienie tętnicze
– dotlenia tkanki
– przynosi ulgę w stanach zapalnych i stanach reumatycznych (stosowany olejek na zewnątrz)
Pozdrawiam,
Pestka 😉