Układanie jadłospisu

.

.

W dzisiejszych czasach bardzo modne są różnego rodzaju diety, zdrowe odżywianie, bycie fit.

Według mnie odpowiednie żywienie powinno być przede wszystkim zróżnicowane, by dostarczyć składniki odżywcze naszemu organizmowi (http://sporttopestka.pl/zywienie-jedz-modnie/).

.

Dobrze jeśli jemy mądrze i mamy ułożony jadłospis. „Jadłospis, to dzienne zestawienie liczby posiłków, celowo dobranych w nich potraw i użytych do ich przyrządzenia produktów spożywczych.”

 

A jak powinien wyglądać jadłospis?

 

  1. Prawidłowo rozplanuj ilość posiłku w ciągu dnia, która jest uwarunkowana m.in. stanem zdrowia, płcią, wiekiem, aktywnością fizyczną…w czasie dnia.

 

Następnie rozplanuj rozkład energii na poszczególne posiłki

 

Co to znaczy?

Minimalna ilość posiłków dla dorosłych to: 3-4, a dla dzieci: 4-5.

 

Oto dwie wersje rozkładu procentowego na rozkład energii na poszczególne posiłki:

 

I śniadanie – około 25%                                                   I śniadanie – około 25%

II śniadanie – około 15%                                                 II śniadanie – około 10%

obiad         – około 35%                                                      obiad        – około 35%

kolacja       – około 25%                                            podwieczorek – około 10%

kolacja    – około 20%

 

2. Jadłospis powinien obejmować możliwie różnorodny asortyment produktów spożywczych.

O czym pisałam już wcześniej. Tak więc im bardziej różnorodnie, tym lepiej! Jedz mądrze, zdrowo i kolorowo!;]

 

3. Uwzględniaj sezon roku.

Wiadomo, jeśli jest wiosna – korzystamy z tego i kupujemy wszelkie nowalijki, jeśli jest lato – korzystamy z tego i kupujemy owoce sezonowe, np. truskawki, maliny.

 

4. Stosuj odpowiednie dodatki i techniki kulinarne.

Przykładem mogą być dobre przyprawy, ale nie ma co szaleć, np. z solą, zaś techniki kulinarne – gotowanie na parze, rzadsze smażenie na głębokim niezdrowym tłuszczu…

 

5. Uwzględnij swoją sytuację materialną.

Wiadomo, że zazwyczaj te droższe produkty, są po prostu lepsze, ale jeśli Ciebie na nie nie stać, to nie ma co brać pożyczek – poczytaj, dowiedz się – jest mnóstwo produktów po świetnych cenach, tylko trzeba  dobrze poszukać.

 

6. Układaj swój jadłospis na pewien okres czasu.

Najlepiej na 7, 10, czy 14 dni. Zapisuj sobie swój jadłospis, będzie wtedy wszystko czarno na białym, co było jedzone wczoraj, czy 5 dni temu. Dzięki temu Twoja dieta będzie na pewno różnorodna ;]

 

7. Prawidłowo komponuj swoje posiłki.

I znowu pojawia się tu różnorodność, możesz pobawić się również w dopasowanie – jedne produkty lubią siebie bardziej, inne mniej. Zainteresuj się, ma to ogromny wpływ na Ciebie. I pod względem ciała i samopoczucia.

 

8. Jeśli jesteś osobą aktywną fizycznie, koniecznie musisz uwzględnić Twoje większe zapotrzebowanie energetyczne.

Sportowcy mają zupełnie inne zapotrzebowanie na jedzenie, niż „zwykli” ludzie. Nie zapominaj o tym. Potrzebujesz dużo więcej energii, bo spalasz ją dużo szybciej.

 

By układać jadłospisy przydatna jest wiedza dotycząca zawartości poszczególnych grup składników odżywczych w produktach spożywczych oraz wielkości poszczególnych potraw.

Na szczęście powstało już wiele książek dotyczących układania jadłospisów, zwykle podane są przykłady posiłków na każdy dzień oraz ilości kalorii. W Internecie na blogach fit również coś niecoś o tym jest. Szukaj, baw się i przede wszystkim jedz!

Nigdy nie dopuszczaj do tzw. głodówek, albo diet, które składają się z dwóch produktów na krzyż. Jest to po prostu głupie.

 

Pozdrawiam,

Pestka ;]

.

.

.

8 komentarzy
  1. Bardzo ważne wskazówki tutaj umieściłaś.Różnorodnie, odpowiednio do zapotrzebowania i z planowaniem – to bardzo ważne – aby się tego trzymać. Bardzo kolorowo i apetycznie bije z tego posta – warzywa i owoce mają taką gamę kolorów, że kuszą a ja gapię się i gapię a … pora na jedzenie późna 🙂

Leave a Reply to Małgorzata Wrzesińska Cancel reply

Your email address will not be published.