Tłuszcze w codziennym żywieniu

.

.

Z greckiego „lipos” oznacza tłuszcz.

Zwane są więc również lipidami.

Tłuszcze mają różną budowę, nie rozpuszczają się w wodzie, ale za to mogą rozpuszczać się np. w benzenie, chloroformie, eterze, acetonie, czyli rozpuszczalnikach organicznych.

.

Tłuszcze w naszym organizmie są rozpuszczalnikiem dla ważnych związków, które są nierozpuszczalne w wodzie, przykładowo możemy wspomnieć o witaminach. Poza tym spełniają rolę materiału energetycznego.
.
Warto wspomnieć, że tłuszcze proste posiadają pewne pierwiastki – węgiel, tlen, wodór.
Złożone tłuszcze natomiast, posiadają wyżej wymienione pierwiastki, ale również w swoim składzie mają siarkę, azot i fosfor.
.
Około 10-15% masy ciała mężczyzn i 15-25% masy ciała u kobiet stanowią tłuszcze. Występuje podskórnie i narządowo. Pierwszy z nich jest tłuszczem zapasowym, a drugi ochrania narządy wewnętrzne.
.

ROLA TŁUSZCZÓW

1. Główne źródło energii obok węglowodanów. 1 g tłuszczu daje dwa razy więcej energii niż 1 g węglowodanów.
2. Walory smakowe potraw stają się lepsze.
3. Zwiększają wartość energetyczną potraw i wykorzystanie witaminy A.
4. Dostarczają NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe), organizm nie jest w stanie ich sam wyprodukować.
5. Tłuszcz to prekursor syntezy cholesterolu oraz hormonów nadnerczy.
6. Witaminy A,D,E,K rozpuszczają się w tłuszczach.
7. Zapobiegają wytwarzaniu się zakrzepów, poprzez udział w syntezie pewnych związków, które mają charakter hormonów tkankowych, które działają różnorodnie.
8. Jest to materiał budulcowy struktur komórek błoniastych.
9. Wchodzą w grupę płynów ustrojowych.
10. W błonie komórkowej decydują o jej właściwościach, tj. aktywności enzymatycznej, przepuszczalności i właściwościach receptorowych.
 .

NADMIAR

Pomimo wielu korzyści tłuszczów, nadmiar nie jest wskazany. W szczególności w zbyt dużej ilości nie jest dla nas dobry tłuszcz pochodzenia zwierzęcego, który posiada stałą konsystencję.
.
Co nas może spotkać przy spożywaniu nadmiernej ilości tłuszczów?:
– otyłość,
– choroby układu krążenia,
– rak: okrężnicy, trzustki, piersi, odbytnicy, gruczołu krokowego, jajnika,
– cukrzyca
 .
 .
Pozdrawiam,
Irmina 🙂   
 .
 .
źródło: H.Ciborowska, A. Rudnicka „Dietetyka – żywienie zdrowego i chorego człowieka” Warszawa 2000,200;
.
.
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.