Jedz modnie!

.

Bycie sprawnym, bycie fit jest naprawdę teraz w modzie. I bardzo dobrze! Lepsze to od mody na palenie, czy jedzenia non stop w fast foodach…

.

Programy i blogi kulinarne są na topie i mają ogromną popularność. Zwracamy coraz większą uwagę na to co jemy i ile jemy. Świadomość na pewno wzrasta. I nie potrzebujemy do tego badań, ponieważ widać gołym okiem, że chcemy jeść zdrowiej.

 

Nieodzownym elementem mojego i Twojego życia jest żywienie. Rodzaj i jakość pożywienia, a także ilość spożywanych produktów, powodują utrzymanie zdrowia, bądź wystąpienie choroby.

Takie choroby jak cukrzyca typu II, zawał serca, udar mózgu, czy oseoporoza zależą w dużej mierze od tego, co po prostu zjemy i położymy na talerz.

 

Poprzez branie do swojego jadłospisu tego co najlepsze, poprzez dokonanie nawet niewielkich i stopniowych korekt, możemy diametralnie zmniejszyć ryzyko zachorowania.

 

Poprzez wzrost zainteresowania tematem diet i żywienia, poziom naszej wiedzy na ten temat również wzrasta. Abyś mógł wprowadzić jakiekolwiek zmiany, dobrze znać niezbędne informacje dotyczące składników odżywczych.

A jaką rolę spełnia żywność?

 

Najprościej mówiąc to źródło energii. I tu pozwolę sobie wtrącić życiową mądrość mojej mamy 🙂

Zawsze powtarzała – „Aby samochód ruszył, by mógł jechać, musi mieć paliwo. I tak naszym paliwem jest jedzenie. Bez paliwa nie mamy energii, nie mamy sił, nie możemy się na niczym skupić.”

I to jest jakże proste porównanie, ale nadzwyczaj trafne. Absolutnie nie możemy o tym zapominać.

Ponadto dostarcza aż 400 składników odżywczych. Mowa tu oczywiście o węglowodanach i białkach  (jakże ważne wśród diety sportowców), witaminach, tłuszczach, błonniku, mikroelementach i makroelementach.

 

Zapotrzebowanie na wyżej wymienione składniki, rzecz jasna, różnią się wraz z wiekiem, płcią, pracą, okresem wzrostu i aktywnością fizyczną.

 

Okres ciąży i karmienia u kobiet jest szczególnym czasem, gdy zmiany zapotrzebowania na składniki odżywcze też się zmienia.

 

Dobrze byś znał zalecane normy, byś nie dobro prowadził przypadkiem do niedoboru jakiś składników.

Bądź modny!   Jedz zdrowo!   Jedz mądrze! 
         Pomyśl o sobie!      Dbaj o siebie!

 

to pestka 🙂

 

źródło: „Kuchnia polska, przepisy dawne i nowe.” Świat książki. pod red. E. Wieteskiej. Warszawa 2005. 

2 komentarze
  1. nie taka pestka, ale walka ze swoją silna wolą i charakterem 😉 u mnie wszystko zaczęło się gdy postanowiłam zamienić tradycyjne obiadki w mieszanki sałatkowe wszelakiego rodzaju dodając delikatne sosy np te od develeya albo na podstawie samej oliwy z oliwek z odrobiną musztardy zazwyczaj dijon aby delikatnie urozmaicić smak. Mięso kilka razy w tyg i to w postaci jedynie indyka, kurczaka. a co do napojów to głównie woda z cytryną ale to nie wszystko bo ważna jest systematyczna aktywność, ot i cały klucz do sukcesu 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published.