Błonnik – niezbędne informacje o błonniku pokarmowym

.

.

Błonnik – Zapewne wszyscy o nim słyszeliście, ale czy wiecie po co on tak naprawdę jest?

Czy jest aż tak potrzebny naszemu organizmowi? I – w końcu – czy można dzięki niemu schudnąć?

Rozwieję na wstępie pierwszą wątpliwość. Tak! Dostarczenie błonnika pokarmowego w odpowiedniej ilości jest KONIECZNE w prawidłowym żywieniu człowieka.

.

Błonnik w pewnym stopniu należy do węglowodanów, ale spełnia nieco inną, acz istotną rolę w żywieniu. Ponieważ błonnik nie jest trawiony w przewodzie pokarmowym, zaliczany jest do substancji balastowych pożywienia.

Zatem nie jest on wykorzystywany przez nas jako substancja odżywcza. Wspomnę jeszcze tylko, że błonnik jest bardzo potrzebny i w ogromnej mierze stanowi o zachowaniu naszego zdrowia.

.

Nasz dzisiejszy bohater występuje w pewnych dwóch frakcjach – rozpuszczalnych w wodzie i nierozpuszczalnych w wodzie. Przykładem tych pierwszych są głównie owoce i warzywa, a dokładniej pektyny dostarczane przez te produkty.

Co dobrego jeszcze daje nam błonnik? Ano obniża poziom cholesterolu. Dzięki temu, błonnik ma duże znaczenie w profilaktyce miażdżycy.

.

Kolejnym plusem spożywania błonnika na co dzień i trzeba śmiało przyznać, że jest to najistotniejsze oddziaływanie na organizm jest jego działanie przeciwnowotworowe. Diety tzw. bogato błonnikowe stanowczo zmniejszają ryzyko wystąpienia raka jelita grubego.

.

Dochodzimy do punktu, który interesuje pewnie większość – szczególnie kobitek 🙂 – Widoczne są duże efekty jeśli chodzi o otyłość, czy cukrzycę. Skupmy się jednak na otyłości. No więc, krótko mówiąc – błonnik wypełnia nam brzuch i dzięki temu nie czujemy głodu i w efekcie mniej jemy ;] Oprócz tego, gdy zjadasz błonnik, pij. Dużo pij 🙂

.

27-40 g. – tyle wynosi dzienne zapotrzebowanie na błonnik.

.

Gdzie konkretniej możesz znaleźć błonnik pokarmowy?

– kasze,
– mąki razowe,
– nasiona roślin strączkowych,
– warzywa,
– owoce,
– płatki zbożowe,
– otręby.

 

Oczywiście można teraz znaleźć wiele suplementów zawierające błonnik. Jednak zawsze najzdrowsze będzie dostarczanie go w odpowiedniej diecie.

 

Pozdrawiam,
Irmina 🙂

.

.

źródło: „Kuchnia polska. Przepisy dawne i nowe.” Red. E. Wieteska. Świat Książki. Warszawa 2005; 

.

.

3 komentarze
  1. Błonnik – podstawa by chudnąć i podstawa by zdrowo żyć, podstawa by nie mieć problemów z jelitami, a nawet błonnik chroni przed wystapieniem raka piersi u kobiet. Jeżeli ciężko go dostarczyć z pozywieniem (najgorzej z tym chyba zima, kiedy rzadko jada się owoce i warzywa), warto sięgnąć po błonnik witalny, więcej: http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/b%C5%82onnik-witalny-wsparcie-nie-tylko-dla-walcz%C4%85cych-z-nadwag%C4%85 – o jego działaniu, składzie i przeciwskazaniach do spożywania.

Leave a Reply to Julia Cancel reply

Your email address will not be published.