Białko – najważniejsze informacje o białku

Uwaga!

Najważniejsze składniki pokarmowe to:

– białko,
– węglowodany,
– tłuszcze,
– błonnik,
– witaminy,
– składniki mineralne,
– płyny

 

Dzisiaj krótko o białku ;]

 

Czy wiesz, że białko jest pewnego rodzaju budulcem i jest wykorzystywany do budowy tkanek organizmu? Czyli jest baaaaaardzo ważne dla naszego organizmu i to w każdym wieku!

 

Zdrowie człowieka warunkuje odbudowa zniszczonych komórek – są to tzw. procesy odtwórcze, które panują w okresie całego życia.

 

Jeżeli dostarczymy naszemu organizmowi niewłaściwą ilość białek, wówczas może dojść do choroby. Szczególnie zagrożone są grupy dzieci i młodzieży. Może dojść do obniżenia odporności, zatrzymania wzrostu oraz wolniejszego rozwoju intelektualnego. Przy niedożywieniu białkowo-kalorycznym dzieci mogą również rozwijać się gorzej pod względem psychicznym, jak i fizycznym. Natomiast dla ludzi dorosłych taki niedobór może prowadzić m.in do pogorszenia odporności immunologicznej oraz do zmniejszenia wydolności psychicznej i fizycznej.

 

Jednak pamiętaj, że nadmiar spożywanych produktów białkowych, jest równie groźne jak ich niedobór. Nadmiar powoduje choroby układu trawiennego – wątroby – bądź układu moczowego – nerek.

 

Białka możemy podzielić ze względu na źródło pochodzenia, czyli roślinne i zwierzęce. Najbardziej wartościowym białkiem dla człowieka jest białko, które zawarte jest w kurzym jajku. Poza tym dobre dla Twojego organizmu będą białka  pochodzące z produktów takich jak – ryby, mięso, mleko (+ jego przetwory). Są to białka pełnowartościowe. Białka pochodzenia roślinnego nie dostarczają odpowiednich ilości niezbędnych aminokwasów i są to dlatego białka niepełnowartościowe. Wyróżnić trzeba tu przede wszystkim soję i rośliny strączkowe.

 

Najlepiej zatem, przyjmować mix białek, zarówno pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Świetnym przykładem takiego połączenia są płatki kukurydziane i płatki owsiane na mleku.

 

Białko spełnia bardzo ważne role w naszym organizmie, mianowicie:

a) Zaopatruje naturalne ubytki
b) Sprawia szybsze gojenie się ran
c) Usprawnia tkanki
d) Warunkuje wzrost oraz rozwój młodych organizmów
e) Pomaga w procesie krzepnięcia krwi
f) Normuje procesy widzenia
g) Bierze udział w transporcie żelaza
h) Reguluje równowagę kwasowo-zasadową i gospodarkę wodną organizmu
i)  Reguluje przemianę materii
j)  Reguluje życiowe procesy
k) Uczestniczy w procesach obronnych ustroju człowieka





Pestka ;]

.

.

źródło: „Kuchnia polska. Przepisy dawne i nowe.” Red. E. Wieteska. Świat Książki. Warszawa 2005. ;

.

.

2 komentarze
  1. Świetny wpis, bardzo długo googlowałem informacji na ten temat,
    a tu znalazłam odpowiedzi na dręczące mnie pytania. Bardzo mądrze
    i bardzo szczegółowo omówione zagadnienia. Szczerze polecam.

Leave a Reply to gotarmed Cancel reply

Your email address will not be published.