Sok z arbuza | Przepis na sok arbuzowy | Arbuzowe korzyści

.

.

Na upały najlepsze są soki orzeźwiające. Polecam sok z arbuza. Jest nie tylko smaczny, ale również przynosi wiele korzyści…

.

arbuz_trawa_love

/.
Arbuzowe korzyści

Arbuz świetnie gasi pragnienie. Uzupełnia także niedobór elektrolitów w organizmie. Poza tym zawiera przeciwutleniacze, które opóźniają procesy starzenia się oraz hamują rozwój komórek nowotworowych.

.

Arbuz zawiera cytrulinę. Wspomaga ona pracę serca. Ale nie tylko. Przyśpiesza również regenerację u sportowców.

.

Szybciej usuwa kwas mlekowy. To właśnie dzięki cytrulinie dochodzi do zwiększenia objętości mięśni podczas ćwiczeń i treningów.

A przy spożyciu około 2 szklanek dziennie soku arbuzowego może poprawić się odżywianie tkanki mięśniowej i ukrwienia.

Czyli…dla osób aktywnych fizycznie – arbuz wskazany 🙂

.

Arbuz ma działanie moczopędne, w końcu zawiera 92 % wody. Jeśli masz problemy z układem moczowym, to oprócz żurawiny, jedz arbuzy.

Polecane są także przy chorobach nerek. Jeśli już jesteśmy przy układach, to arbuzy dobrze wpływają na układ pokarmowy. Polepsza się przemiana materii.

.

Jakie są kolejne zalety spożywania arbuzów?

Pomagają obniżyć ciśnienie krwi oraz wspomagają ogólną pracę układu krążenia, co zapobiega zawałom serca.

Arbuz jest niskokaloryczny, ale może szybko podnieść poziom cukru we krwi, cukrzycy powinni go zatem unikać.

Owoc ten wzbogacony jest także związkami mineralnymi – potasem i wapniem.
Sporo tego, prawda?

.

Czas na sok z arbuza! Polecam! Jest pyyyyyysznyyy!!! 🙂

.

2015-07-02-2529

.

Sok arbuzowy – Przepiśnik!

Składniki:

  • arbuz (ćwiartka)
  • jabłko (jedno)
  • cytryna (pół)
  • miód (łyżeczka)

.

2015-07-02-2441

.

Sposób przygotowania:

  • umyj owoce i pokrój je na kawałki
  • wkładaj owoce do sokowirówki
  • do soku dodaj miodu i dobrze pomieszaj
  • dla większego orzeźwienia dodaj miętę

.

2015-07-02-2512

Smacznego 😉

A Ty, lubisz arbuzy?

Irmina

.

.

10 komentarzy
  1. Powiem szczerze, że kiedyś piłam sok z arbuza i nie byłam zachwycona. Nie mniej, ostatnio mnie coś podkusiło i skorzystałam z Twojego przepisu. I wiesz co? To jeden z moich ulubionych soków owocowych – po prostu jest rewelacyjny.

    Wcześniej nie dosładzałam soków miodem, ale chyba zacznę to robić! Miód doskonale komponuje się z owocami, co odkryłam dzięki Twojemu przepisowi.

    Było przepysznie – smakowało zarówno mi, jak i dzieciom, które już teraz pytają kiedy po raz kolejny zrobię ten pyszny sok. Dziękuję 🙂

  2. Arbuz jest chyba jednym z moich ulubionych owoców. Na tyle jestem fanką arbuzów, że zaczęłam sama je hodować 🙂 I muszę przyznać nie wychodzi mi to najgorzej. Moje osobiste arbuzy są zdecydowanie lepsze niż te kupowane w marketach. Jednak mimo swojej hodowali często kupuję arbuzy. Przy czym korzystam tylko z zaufanych warzywniaków, bo tylko tam arbuzy przypominają te wyhodowane własnoręcznie tzn są soczyste, słodkie i pięknie czerwone.
    Co do samego wykorzystania arbuza to najczęściej jadam go w surowej wersji. Często także robię sałatkę z arbuzem (wiecie katą słynną z fetą, pestkami dyni, miętą itd)
    Soków jeszcze nie próbowałam, bo nie mam takiego sprzętu, ale chyba jednak muszę w niego zainwestować.

Leave a Reply to Pestka Cancel reply

Your email address will not be published.