.
.
Dorsza można przyrządzić na wiele sposobów. Co powiesz na pieczonego dorsza?
.
Czego Potrzebujesz?
◼ dorsz (ja kupiłam filety mrożone)
◼ 2 cytryny
◼ 2-3 ząbki czosnku
◼ masło (niewielka ilość)
.
dodatkowo
◾ kasza kuskus
◾ fasolka szparagowa
◾ natka pietruszki i pestki słonecznika do dekoracji
◾ sól/pieprz
◾ bułka tarta
.
.
Jak Przyrządziłam Dorsza?
.
✔ Filety rozmroziłam, a następnie skropiłam je dość mocno sokiem z cytrny
✔ Potem przyprawiłam ryby solą i pieprzem
✔ Na wierzch filetów położyłam małe kawałki masła na całej długości ryby
✔ Na maśle ułożyłam czosnek, który wcześniej wycisnęłam w wyciskarce do czosnku
✔ Na sam wierzch ułożyłam plasterki cytryny, również na całej długości filetu
✔ Filety włożyłam do rękawa do pieczenia i włożyłam do rozgrzanego piekarnika (180-190 stopni)
✔ Dorsza piekłam około 30 minut
.
Dodatki Obiadowe
.
▪Kasza kuskus – niecałą szklankę kaszy zalałam wrzątkiem. Woda była powyżej kaszy około 1 – 1,5 cm. Zostaw kaszę aż do spęcznienia i miękkości.
▪ Fasolka szparagowa. Miałam to szczęście i zamroziłam fasolkę z działki od mamy. Fasolkę rozmroziłam, obcięłam korzonki, przecięłam na połówki. Rozgrzałam masło na patelni, a następnie dodałam trochę bułki tartej. Szybko wrzuciłam fasolkę i wymieszałam ją w bułce tartej i maśle.
.
.
Danie wyszło naprawdę fajnie! Prezentuje się pięknie, wykonuje szybko (jeśli mamy już rozmrożone składniki), a do tego wszystkiego – kasza kuskus, fasolka, dorsz są przecież zdrowe.
.
I jak moja propozycja obiadowa Ci się podoba???
I. ❤
FANPAGE SPORT TO PESTKA. KLIKNIJ W LITERKĘ „f”
.
.
Super propozycja na obiadek
Fajnie, że się podoba 🙂
pieczony zdecydowanie zdrowszy niż smazony…i czasami rowniez smaczniejszy 🙂 przepis do wyprobowania
Zachęcam i polecam ❤
Szukam właśnie fajnego przepisu na rybę. Chętnie, więc z Twojego skorzystam.
Pozdrawiam:)
Super! Smacznego! ❤
Pyszne, pożywne i aromatyczne połączenie 🙂
Uwielbiam dorsza w różnych wydaniach, ale z kaszą kuskus jeszcze nie jadłam. Chetnie wypróbuję Twój przepis:)
Wygląda pysznie 🙂
Dziękuję :*
Dorsz, to moja ulubiona ryba! Tez bardzo często robię z cytryna i z różnymi warzywami, ale bez czosnku.
Co Ty na to? Ty spróbujesz następnym razem z czosnkiem, a ja bez 😉 he he 😉 Pozdrowionka 😉
uwielbiam pieczonego dorsza. w ogóle, uwielbiam pieczone ryby. samo zdrowie. i dodatek kaszy i fasolki – wspaniały <3
Dorsz i dodatki były naprawdę smaczne 🙂 🙂 🙂
Ryby są pyszne! Uwielbiam! Jem ich bardzo dużo ze względu na właściwości odżywcze. Wiem, że ludzie się ich boją ze względu na toksyny i metale ciężkie. Czytałam jednak ostatnio analizy, które mówią, że nie ma możliwości zatrucia się rybami.
To świetnie, że jesz dużo ryb 🙂 🙂 🙂
Bardzo lubię dorsza 🙂 Smakowite danie przygotowałaś 🙂 Pychotka 🙂
Serdecznie pozdrawiam,
Patryk
Dzięki 🙂 Racja, racja – wyszła pychotka 😉