Ogórek | Najważniejsze informacje na temat ogórka | Jak wygląda wartość odżywcza, właściwości lecznicze, wykorzystanie w jedzeniu i kosmetyce ogórka?

.

.

Ogórek. Któż go nie zna? Ale czy każdy zna jego właściwości odżywcze, czy lecznicze? A jak można wykorzystać go w spożyciu i w kosmetyce?

Myślę, że nie każdy o tym wie, albo pamięta…a to naprawdę ciekawe. Ogórek to w końcu bardzo popularne warzywo (owoc). Zapraszam Ciebie do dalszego czytania….

.

Na początku, chciałabym Ci tylko powiedzieć, że ja osobiście bardzo lubię ogórki i dlatego właśnie zainteresowałam się nimi bardziej…

Może kiedyś dodam jakieś ogórkowe przepisy, albo przetwory….

A może Ty znasz jakieś fajne? Chętnie skorzystam z nich… 🙂 I sądzę, że nie tylko ja… 🙂

2015-07-27-2727

.

Okej. Zaczynamy.

Za chwilę, dowiesz się skąd pochodzi ogórek, jak określa się jego smak i wygląd oraz do czego możemy dodać ogórki, by je zjeść ze smakiem.

Dowiesz się także jaka jest wartość odżywcza i jak można go wykorzystać w lecznictwie. A na koniec coś dla nas – kobitek – czyli wykorzystanie ogórka w kosmetyce, macie już jakieś swoje pomysły?

.

2015-07-22-2703

.

Krótko o pochodzeniu ogórka

  • Jest jedną z najstarszych powszechnie znanych warzyw.
  • Ludzie znają ogórki od przeszło 3 tysięcy lat.
  • Znalazłam informacje, że ogórek pochodzi z Indii. Inne źródła mówiły o Iranie, i że znano go już nawet 7 tysięcy lat temu (!).
  • Znano go także w starożytnym Rzymie, Grecji i Egipcie.
  • Do Polski natomiast został sprowadzony ponad 400 lat temu. A na ziemie polskie przybył przez Rosję i Bizancjum.
  • W dzisiejszych czasach ogórek doczekał się wielu odmian. Jest ich około 100 gatunków, przede wszystkim w Europie, Ameryce Północnej i oczywiście w Azji.
  • Ogórek należy do rodziny dyniowatych.
  • Najwięcej ogórków jest między czerwcem a sierpniem.

 

2015-07-27-2723

.

Co znani ludzie uważali na temat ogórków?

  • Król Ludwik XIV – tak spodobał mu się ogórek, że jako pierwszy rozpoczął jego uprawę szklarniową.
  • Arystoteles – radził, by żony stosowały je w kuchni, ponieważ miały sprawić, że ich mężowie będą bardziej żwawi i silni.
  • Juliusz Cezar – twierdził, że ogórek wspaniale orzeźwia, a sok z niego wpływa na temperament i inteligencję.
  • Sebastian Freitag z klasztoru cystersów – leczył za pomocą ogórków tzw. zarazę morową.
  • Poza tym – w czasach średniowiecza używano ich na zwalczenie gorączki.

.

Wygląd i smak

  • Skórka ogórków jest zróżnicowana i zależy od ich gatunku. Może być wręcz biała, a może być o bardzo ciemnym odcieniu zieleni.
  • Kształt ogórka również jest zróżnicowany i zależy od gatunku. Może być w kształcie maczugi, czy wydłużony.
  • Powierzchnia ogórka może być szorstka, gładka, pokryta włoskami i brodawkowata.
  • Długość jest zależna od odmiany, są ogórki krótkie i są długie.
  • Smak jest zwykle bardzo delikatny (dlatego często doprawiamy je) i orzeźwiający.
  • Zdarza się, że są gorzkie – czasami oznacza to, że są jeszcze nie do końca dojrzałe, ale nie zawsze. Może pojawić się z powodu np. suszy, czy gleby ubogiej w azot. Za gorzki posmak odpowiada kukurbitacyna.

.

Spożywanie ogórków

  • Sałatki
  • Dodatek do kanapek
  • Mizerie
  • Przetwory – ogórki marynowane, kiszone, konserwowe
  • Ogórek – w całości, na surowo
  • Zupy

.

Wartość odżywcza ogórków

  • Ogórki nie mają zbyt wysokiej wartości odżywczej
  • Zawierają aż 96 % wody
  • Zawierają znikomą ilość witaminy C, B, K, E, A
  • Sole mineralne
  • Kwasy organiczne
  • Źródło potasu, miedzi, magnezu, manganu, fosforu, wapnia
  • Wspomnieć należy o kaloryczności – bardzo niewielka, 100 gram ogórków zawiera od 8 do 14 kcal.

.

Właściwości lecznicze

  • Usuwają nadmiar wody z organizmu
  • Odkwaszają organizm (mają charakter zasadowy)
  • Wspomaga odchudzanie
  • Polecany przy:

a) chorobach dróg moczowych

b) chorobach serca

c) reumatyzmie

d) cukrzycy

e) zaparciach

f) zapalenie nerek (napar)

  • Sok z kiszony ogórków leczy wrzody
  • Usuwają nadmiar toksyn
  • Łagodzą mocny kaszel
  • Wybiela skórę
  • Uspokajają układ nerwowy
  • Mają działanie przeciwzapalnie
  • Pomaga łagodzić bóle:

a) opryszczki

b) miejsc po ukąszeniu owadów

c) stawowe

d) zębów

e) dziąseł

.

Ogórki w kosmetyce

  • Świeże plasterki są pomocne na:

a) mocną opaleniznę

b) opuchnięte powieki

c) cienie pod oczami

d) lekkie oparzenia

.

  • Maseczka

a) łagodzi podrażnienia

b) zmiękcza skórę

c) nawilża ją

d) tonizuje

e) odświeża

.

  • Składnik:

a) kremów

b) toników

c) maseczek

d) perfum

e) mleczek

f) żeli

g) balsamów

h) mydeł

i) szamponów i odżywek

.

Moje dzieło z dodatkiem ogórków 🙂

Chlebek obtoczony w jajku i usmażony na patelni.

Lubisz? Bo ja bardzo!!!! 🙂

2015-07-31-2737

.

W jakiej postaci najbardziej lubisz jeść ogórki? Może podzielisz się jakimś fajnym przepisem?

A w jakiej postaci najbardziej lubisz używać ogórków? Ja od czasu do czasu kładę sobie plasterki ogórków na oczy. Ale…chyba zbyt rzadko żebym widziała jakieś efekty… : )

 .

Za każdy komentarz bardzo Ci dziękuję. To dla mnie bardzo ważne. Chcę, aby ten blog „żył”. Dzięki komentarzom bardzo mi w tym pomagasz i motywujesz mnie do dalszego pisania….więc…śmiało komentuj….

.

Pozdrawiam,

Irmina 🙂

.

.

56 komentarzy
  1. Ja też bardzo lubię ogórki 🙂 I to w każdej postaci – do jedzenia, w kosmetykach, dodatek do wody. 🙂 O niektórych jego właściwościach nawet nie wiedziałam. Dzięki za wpis! 🙂

  2. Chwalę je sobie nie tylko za smak, ale głównie właściwości kosmetyczne, są skuteczne, ale trzeba pamiętać o systematyczności, bo położenie raz na jakiś czas nic nie da.

  3. Mizeria! 😀 Oczywiście w takiej postaci najczęściej jem ogórki, te „nieprzetworzone”, gdyż ogórkami kiszonymi, konserwowymi czy małosolnymi mogłabym zajadać się bezustannie, uwielbiam ich smak 🙂
    Nigdy jednak nie używałam ogórka w celach kosmetycznych, wiele jednak słyszałam o jego właściwościach w tym względzie.

    1. hehe…czyli pod względem spożywczym – lubisz ogórki w każdej możliwej postaci… 😉 😉 😉 Ostatnio mieliśmy w domu bardzo dużo ogórków i mizeria była niemal codziennie…hehe 😉

  4. Ogórki lubię kiszone, konserwowe, no i też te świeże, chociaż nie przepadam za małosolnymi. Szczerze, nigdy się nie interesowałam ich dokładnymi właściwościami, bo to po prostu dla mnie idealny dodatek na kanapkę 😉

    1. Ooooo małosolne ogórki! Fajnie, że o nich przypomniałaś! A ja całkiem niedawno jadłam właśnie takie ogórki zrobione przez moją mamę 🙂 Kiedyś za bardzo nie przepadałam za nimi, a dzisiaj? Smakują mi 🙂

  5. najczęściej ogórek jadam kiszony… przez moja mamę, świeżego nie trawię… mam po nim takie problemy żołądkowe że mój nos ogórek świeży czuje z daleka…
    Gdy cokolwiek zamawiam proszę bez ogórka świeżego, a gdy mi przyniosą już owo danie dłubię w nim tak długo aż uzyskam pewność że jest dla mnie bezpieczne.
    Co dziwnego: to co powoduje u mnie taki dyskomfort to oleki zawarte w tym warzywie… są trzy warzywa:
    – papryka
    – rzodkiewka
    – ogórek świeży.
    Ja mogę zarówno paprykę którą czerwoną uwielbiam, jak i rzodkiewkę jeść ile mam chęć a ogórek świeży unikać muszę, jeśli nie chcę mieć przykrych dolegliwości.
    pozdrawiam

    1. Taki świeży ogórek jest ciężkostrawny, a Ty widocznie masz bardzo wrażliwszy żołądek…Aby uniknąć takich dolegliwości polecane jest, by taki świeży ogórek posolić lub zrezygnować trzeba ze „świeżego” i jeść właśnie wersję kiszoną, kwaszoną itp…
      Pozdrawiam również 🙂

  6. Ja lubię ogórki w postaci kiszonek; robiłam też z nimi sałatki a w formie kosmetycznej też swego czasu miałam kosmetyk z wyciągiem z tego warzywa.

    Dobrze wiedzieć, co starożytni ludzie sądzili na temat tego warzywa .

    Serdecznie pozdrawiam 🙂

    1. Kiszone ogórki też lubię. Podoba mi się w ogórkach, to, że można je wykorzystać na wiele sposobów i w kuchni, i w kosmetyce ciała… 🙂 Rewelacja, o której czasami się zapomina 😉 Pozdrawiam również 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.