Jak Zrobić Swoją Pastę z Cieciorki?

.

.

Jakiś czas temu mama i siostra poczęstowały mnie pyszną pastą na kanapki.

Była zdrowa, eko, same warzywa i przyprawy.

.

Jednak malutki słoiczek (jakieś 200-250 ml) to koszt około 8 złotych.

Poza tym – nie byłabym sobą gdybym nie spróbowała zrobić swojej pasty.

.

Pasta z Cieciorki i Białych Warzyw

Jakich składników potrzebujesz?

  • cieciorka (500 g)
  • seler (nieduży, około 200 g)
  • korzeń pietruszki (2 duże)
  • cebula
  • czosnek (6-7 ząbków)
  • sól i pieprz

.

Tej pasty wyszło mi naprawdę dużo. Dokładnie Ci nie powiem ile, ale zmieściła się do większej misy.

.

Jeśli chcesz zrób sobie na początek jej mniej. Zmniejsz po prostu proporcje.

Moja pasta wyszła trochę czosnkowa – mnie to pasowało, ale rzecz jasna, jeśli chcesz, by delikatnie czuć czosnek – dodaj 2-3 ząbki.

.

Jak przygotowałam pastę?

Całą cieciorkę wrzuciłam do dużego garnka i zalazłam wodą (musi być jej 3 x więcej niż cieciorki). Taka cieciorka moczy się 12 godzin w wodzie.

Następnie ugotowałam ją do miękkości w tej samej wodzie. Przy okazji dorzuciłam do niej warzywa – seler i pietruszki.

.

Cebulę podsmażyłam na patelni. Czosnek wycisnęłam bezpośrednio do blendera.

Ugotowane składniki, cebulę i czosnek umieściłam w blenderze. Niezbędna będzie też niewielka ilość wody.

.

Pamiętaj o soli i pieprzu do smaku.

Być może inaczej jest z blenderem ręcznym – sprawdź to jeśli taki posiadasz. Ja mam blender kielichowy.

.

Gotową pastę kładłam na chleb. Podawałam ją z ogórkiem i szczypiorkiem.

.

Smacznego!

6 komentarzy
  1. Je generalnie również nie lubię wydawać pieniędzy na rzeczy, które mogę sobie sama zrobić w domu. Poza tym plusem jest, że raczej nie użyje jakiś chemicznych rzeczy do wykonania tego. Same plusy grunt to mieć dobry przepis.

Leave a Reply

Your email address will not be published.