Jak Zrobić Domowy Chleb na Zakwasie?

.

.

Sobota. 7 rano. Mama przychodzi do domu z piekarni z kilkoma bochenkami chleba.

W niedzielę sklepy były zamknięte. O dużych supermarketach można było wtedy pomarzyć.

Chleby są jeszcze ciepłe i mięciutkie. Mama nie bardzo pozwala na jedzenie tak świeżego pieczywa, ale z rodzeństwem nie możemy się oprzeć…

.

Ten zapach! Ten smak! Czujesz to? Pamiętasz go z dzieciństwa?

Każda kanapka z tak pysznym i pachnącym chlebem była idealna. Można było rozkoszować się tym smakiem bez końca.

.

A zrobić swój chleb? To dopiero frajda!

W wakacje zrobiłam swoje pierwsze chleby. Na własnym zakwasie.

.

Poszukałam wtedy w Internecie kilku recept. Najbardziej spodobał mi się właśnie ten przepis, o którym dzisiaj piszę. To z niego korzystałam. Rzecz jasna polecam!

.

Nie byłabym sobą, gdybym nie robiła różnych modyfikacji. Raz miałam słonecznik, to go dodałam. Innym razem miałam oliwki, to je pokroiłam i wrzuciłam do foremki.

Zdarzyło się, że nie miałam takiej mąki jak w przepisie – dodałam innej. Wychodziło bardzo smacznie.

Baw się smakami. Wykaż się kreatywnością.

. .

.

Przepis na Domowy Chleb

🍞 Do miski włóż zakwas (odłóż sobie trochę na następny wypiek)

🍞 150-200 g mąki żytniej

🍞 400 g mąki żytniej typ 750

(mnie się zdarzyło raz użyć zwykłej – też wyszło)

🍞 około 600 ml wody

🍞 1-2 łyżeczki soli

.

Wymieszaj dokładnie te składniki ze sobą i odłóż na 40 minut.

Potem przełóż masę do foremki i odstaw do lodówki na około 12 godzin.

.

🍞 Chleb piecz przez 60 minut w temperaturze 200 stopni

Pamiętaj żeby sprawdzić np. długą wykałaczką, czy ciasto dobrze się upiekło i nie zostawia mokrych śladów

.

.

DOMOWY ZAKWAS

W filmie, z którego korzystałam jest również przepis na zakwas. Sprawdź go, wszystko fajnie jest przedstawione i opisane.

Ja w skrócie Ci powiem, że:

📌 wrzuć do słoika (ja robiłam w dużym słoju) tyle samo mąki i wody

📌 mnie najlepiej wyszło na około ćwiartce szklanki, czyli ćwierć szklanki mąki (robiłam z żytniej, typ 2000) i ćwierć szklanki wody.

📌 pomieszaj składniki

📌 przykryj np. ściereczką na 24 h

📌 przez następne dni robisz identycznie – dokarmiasz zakwas

📌 po 4-5 dniach powinien wyjść fajny zakwas

.

Smacznego!

.

Co sądzisz o takim swojskim chlebku na zakwasie? 

.

.

.

.

.

6 komentarzy

Leave a Reply to Kathy Leonia Cancel reply

Your email address will not be published.