.
.
Sobota. 7 rano. Mama przychodzi do domu z piekarni z kilkoma bochenkami chleba.
W niedzielę sklepy były zamknięte. O dużych supermarketach można było wtedy pomarzyć.
Chleby są jeszcze ciepłe i mięciutkie. Mama nie bardzo pozwala na jedzenie tak świeżego pieczywa, ale z rodzeństwem nie możemy się oprzeć…
.
Ten zapach! Ten smak! Czujesz to? Pamiętasz go z dzieciństwa?
Każda kanapka z tak pysznym i pachnącym chlebem była idealna. Można było rozkoszować się tym smakiem bez końca.
.
A zrobić swój chleb? To dopiero frajda!
W wakacje zrobiłam swoje pierwsze chleby. Na własnym zakwasie.
.
Poszukałam wtedy w Internecie kilku recept. Najbardziej spodobał mi się właśnie ten przepis, o którym dzisiaj piszę. To z niego korzystałam. Rzecz jasna polecam!
.
Nie byłabym sobą, gdybym nie robiła różnych modyfikacji. Raz miałam słonecznik, to go dodałam. Innym razem miałam oliwki, to je pokroiłam i wrzuciłam do foremki.
Zdarzyło się, że nie miałam takiej mąki jak w przepisie – dodałam innej. Wychodziło bardzo smacznie.
Baw się smakami. Wykaż się kreatywnością.
. .
.
Przepis na Domowy Chleb
🍞 Do miski włóż zakwas (odłóż sobie trochę na następny wypiek)
🍞 150-200 g mąki żytniej
🍞 400 g mąki żytniej typ 750
(mnie się zdarzyło raz użyć zwykłej – też wyszło)
🍞 około 600 ml wody
🍞 1-2 łyżeczki soli
.
Wymieszaj dokładnie te składniki ze sobą i odłóż na 40 minut.
Potem przełóż masę do foremki i odstaw do lodówki na około 12 godzin.
.
🍞 Chleb piecz przez 60 minut w temperaturze 200 stopni
Pamiętaj żeby sprawdzić np. długą wykałaczką, czy ciasto dobrze się upiekło i nie zostawia mokrych śladów
.
.
DOMOWY ZAKWAS
W filmie, z którego korzystałam jest również przepis na zakwas. Sprawdź go, wszystko fajnie jest przedstawione i opisane.
Ja w skrócie Ci powiem, że:
📌 wrzuć do słoika (ja robiłam w dużym słoju) tyle samo mąki i wody
📌 mnie najlepiej wyszło na około ćwiartce szklanki, czyli ćwierć szklanki mąki (robiłam z żytniej, typ 2000) i ćwierć szklanki wody.
📌 pomieszaj składniki
📌 przykryj np. ściereczką na 24 h
📌 przez następne dni robisz identycznie – dokarmiasz zakwas
📌 po 4-5 dniach powinien wyjść fajny zakwas
.
Smacznego!
.
Co sądzisz o takim swojskim chlebku na zakwasie?
.
.
.
.
.
musi być pyszny:)
Zgadza się 😉 😉 😉
Ja do tej pory robiłam tylko chleb z garnka, ale taki jak Twój musi być przepyszny. Chętnie wypróbuję 🙂
Chleb z garnka? A to ja takiego z kolei nie próbowałam 😉
Super chlebek Ten chlebek wygląda apetycznie Mam drożdże instant. Muszę z nich zrobić chleb. Taki domowy chlebek pysznie smakuje ♥
Pozdrawiam serdecznie,
Patryk
Dziękuję! Mam nadzieję, że Twój też będzie smakował wyśmienicie! 🙂