Domowy Kisiel Jabłkowo-Cynamonowy

Zrobiłam domowy kisiel.

Jest naturalny i po prostu pyszny.

Szybko zapomnisz o tym kupnym, pełnym chemii kisielu.

 

Taki kisiel możesz robić z jakimi tylko chcesz owocami.

Ja zrobiłam akurat z jabłkiem i cynamonem. Dodałam dosłownie szczyptę cukru – ale spokojnie można bazować na samych owocach 🙂

 

Jak zrobić domowy kisiel jabłkowo-cynamonowy?

– obrałam jedno jabłko i pokroiłam na małe kawałeczki

– pokrojone jabłko zalałam wodą (około pół litra) i zagotowałam

– dodałam odrobinę cukru

– dodałam cynamonu – tyle ile chciałam 🙂

– w oddzielnej szklance rozpuściłam mąkę ziemniaczaną (3-4 łyżeczki) w chłodnej wodzie (około ćwiartki szklanki)

– do gotującej się wody z jabłkiem i cynamonem wlałam rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną i mieszałam jeszcze chwilę

 

Im więcej dasz mąki ziemniaczanej, tym kisiel będzie bardziej gęsty

 

 

Smacznego!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.